lauantai 22. marraskuuta 2014

Asiaa ravitsemuksesta- blogivieraana Petteri Avola

Aiemmissa teksteissäni olenkin jo viitannut siihen, miten onnellisuutta ja aitoa jaksamista tuottavat aivojen osat eivät toimi optimaalisesti, jos emme huolehdi perustarpeistamme. Lepäämisen ja lisääntymisen lisäksi yksi tärkeimmistä perustarpeista on hyvä ja laadukas polttoaine, eli ruoka. Nyt pääsemmekin lueskelemaan tärkeää asiaa tästä ruokapuolesta inhimillisyytemme osana. Blogissani vierailevana kirjoittajana toimii Personal Trainer Petteri Avola.

Terve,
Kiitos sinulle, että olet avannut tämän kirjoituksen.
Ravitsemuskeskustelu vilisee vilkaana tällä hetkellä, ja aktiivisille asian etsijoille löytyy paljon erilaisia suuntauksia ja tietoa internetin välityksellä. Hienoa näissä monissa keskusteluissa on myös suhteellisen kriittinen suhtautuminen yleiseen meininkiin tämän päivän Suomessa, mistä onkin tulossa omalla tavallaan kehitysmaa. Nimittäin hyvinvoinnin kehitysmaa! En tiedä mikä ihme tätä kansaa vaivaa, kun puhutaan kovasti, että tiedetään mitkä asiat ravitsemuksen saralla tekevät hyvää ja edistävät terveyttä. Samaan aikaan kuitenkin erlaisia lääkkeitä popsitaan kuin nallekarkkeja 80-luvulla ja 2. tyypin diabetes on yhtä yleinen sairaus kun kausi-influenssa. Toisaalta kaiken maailman ihmedieetit, super hyper HIIT harjoitukset ja "syö tänään huomenna et" -kuurit ovat niin pop... MISSÄ KOHTAA JUNA SUISTUU RAITEILTAAN?

Totuus tässä asiassa on se, että ei tiedetä. Perusasioiden hallinta ravitsemuksen saralla tuntuu olevan todella pahasti pielessä, ja tämän vuoksi ollaan valmiita koittamaan esimerkiksi pelkillä jauheilla/pussikeitoilla toteutettua painnonpudotusta. Siinä sitä onkin kulinaariset nautinnot läsnä, kun lämmitetään kulhollinen vettä ja sekaan kaadetaan jotakin, mistä tulee jotakin ja se syödään pyykkipoikanenässä. Miten olisi sellainen oikeasti ravitsevaruoka, jossa on väriä ja makua? Marjat, juurekset, kasvikset, salaatit, kana, kala, lihat... Tämän kaltainen perus ruoka kuhisee hyvälaatuisia rasvahappoja, ravinteita, antioksidantteja, kivennäis- ja hivenaineita...Kaikkea sitä mitä kehosi tarvitsee hyvinvointiinsa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan voisimme vain pysähtyä hetkeksi ja lähteä tekemään onnistuneita valintoja ravitsemuksen suhteen, mitkä varmasti tukevat kenen tahansa hyvinvointia ja terveyttä. Ai niin, silloin joutuu itse näkemään vaivaa ja kaikki ei tulekaan suoraan mikrosta valmiina. Kyllä, ravitsevan ruoan eteen voit joutua näkemään hieman vaivaa, mutta olen varma siitä, että kehosi kiittää sinua tästä valinnasta. Tämän kaltaisten onnistuneiden valintojen kautta myös vireystilasi paranee, "harmaa-arki" kirkastuu ja vaivan näkeminen fiksun ravinnon saamiseen ei enää tunnukkaan samalta, vaan normaalilta tavalta toimia.

Nämä onnistumiset arjessa ovat tietenkin kiinni OMISTA valinnoista. Silloin, kun seinät kaatuu päälle ja henkinen prässi on suuri, on tietenkin haastavaa onnistua oman hyvinvoinnin toteuttamisessa, mutta SE ON ELÄMÄÄ! Tämän päivän kiireisessä arjessa hidastaminen on mielestäni erittäin hyvä tapa saada aikaan onnistumisia. Kun jokaisesta suunnasta tulee valtavat määrät ärsykkeitä, dataa, infoa ja pyyntöjä, on hyvä pysähtyä/hidastaa hetkeksi ja keskittyä siihen, mikä tukee SINUN omaa hyvinvointiasi, kuten hyvälaatuinen ravitsemus.

Hyvälaatuisen ravitsemuksen toteutus on niin helppoa, että sen yksinkertaisuus lyö monesti ällikällä. Kun jokaisella aterialla on käytössä hyviä rasvahappoja, hyvälaatuisia proteiineja sekä joitakin kasvikunnan tuotteita, onnistut varmasti kulkemaan kohti tavoitteitasi joita voi olla esimerkiksi painonpudotus. Tämän kaltaisella ravitsemuksen toteutuksella on paljon muitakin terveydelle edullisia vaikutuksia. Näitä ovat esimerkiksi vahvempi immuniteetti, vatsan- / ruoansulatuksen toiminnan paraneminen ja vireystilan koheneminen.

Koosta jokainen päivän aterioista esimerkiksi seuraavasti:
1. Proteiinin lähde esimerkiksi kana, kala, kananmuna, liha
2. Kasviksia, marjoja, salaatteja runsaasti
3. Rasvan lähde esimerkiksi öljyt, pähkinät, siemenet

Näistä samoista asiosta kerron paljon lisää 90 päivää Energiaa! - painonpudotuskurssilla, jossa saat käyttöösi myös esimerkki ruokavalion onnistumisesi tueksi.



Alla linkkejä kurssiin liittyen:

https://www.campwire.com/buy/e99f2a18-8453-4ae7-a7ae-894aab54200e

 https://www.facebook.com/pages/90-p%C3%A4iv%C3%A4%C3%A4-Energiaa-painonpudotuskurssi/1438391233068838?ref=ts&fref=ts

Kiitos, että luit kirjoitukseni.

Energisin terveisin
Petteri Avola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti