tiistai 9. joulukuuta 2014

Painonpudotus on päästä kiinni OSA 4


Tämän kertainen blogitekstini käsittelee totuutta totuudesta. Tämä on ollut yksi minun elämäni suurimpia oivalluksia. Ymmärrettyäni totuuden totuudesta, olen onnistunut luopumaan (ainakin osittain) oikeassa olemisen tarpeesta, toisten ihmisten paheksunnasta ja erilaisten ruoka-aineiden merkityksestä elämässäni.

Lapsena, kun meillä ei ole ymmärrystä käsitellä informaatiota, alamme tehdä elämästä ja itsestämme tulkintoja. Alamme kokea tietynlaista erillisyyttä ja jaamme asioita kategorioihin kuten ”hyvä” ja “huono”, ”oikea” ja “väärä”. Näihin uskomuksiin meitä opettaa koko meidän ympäristömme. Luomme kokemustemme mukaan uskomuksia elämästä ja itsestämme ja ne vaikuttavat toimintaamme. Kokemus ei kuitenkaan ole sama asia kuin todellisuus.

On hyvä muistaa, että mieli on myös se, joka on luonut kuvitteelliset ongelmamme. Mielen takana on kuitenkin jotain, jota voidaan nimittää korkeammaksi minäksi, sisäiseksi viisaudeksi, pohjantähdeksi, sieluksi tai vaikka miksi. Emme aina erota sen kuiskauksia mielemme hälyn takaa, mutta mitä enemmän opimme ymmärtämään mielen rakennetta, sitä paremmin saamme omaan sisäiseen viisauteemme yhteyden. On tärkeää erottaa, että emme ole ajatuksemme, tunteemme tai kokemuksemme. Mielemme luo nämä kaikki. Erityisen tuhoisaa on se, että uskomme ajatustemme olevan totta. Jos samaistumme mieleemme ja ajatuksiimme, kuvittelemme niiden kertovan jotain todellisuudesta. Ja kuten jo ensimmäisessä osiossamme kerroin kognitiivisen käyttäytymiskolmion kohdalla: jokainen ajatus johtaa tunteeseen, tunne ehkä uuteen ajatukseen ja tunteen voimistumiseen, ja siitä seuraa toimintaa. Ajatukset ovat kuitenkin VAIN ajatuksia, eivätkä ne ole täydellisiä totuuksia todellisuudesta.

Kokemuksemme, ja sitä myötä todellisuutemme muokkaantuu elämämme varrella koko ajan. Me koemme todellisuuden viiden aistimme avulla. Nämä aistimukset luovat todellisuutemme, kokemuksemme - joka ei ole todellisuus itse. Meillä on ihan jokaisella ihmisellä erilainen todellisuus verrattuna kenen tahansa toisen todellisuuteen. Oma todellisuutemme on muovautunut kasvatuksemme, kulttuurimme, kokemustemme ja jopa sen ajan muokkaamana, jossa elämme. Lisäksi tulkitsemme näitä kokemuksiamme oman temperamenttimme ja persoonallisuutemme läpi. Meidän totuutemme on siis täysin eri totuus kuin kenelläkään muulla.

Tietoinen mielemme havainnoin todellisuudesta vain noin 10 %. Mitä on siis se loput 90 % jonka suodatamme pois? Me kaikki suodatamme informaatiota ympäriltämme, muuten tiedostaisimme aivan liikaa kerralla. Tiedon suodatus ei ole ollenkaan huono asia, vaan välttämätöntä, jottemme sekoaisi, sillä niin paljon informaatiota on jatkuvasti ympärillämme. Emme havaitse kaikkia pienimpiä energiavärähtelyjä, jotka ovat koko ajan läsnä, emmekä huomaa vaikkapa painovoimaa, vaikka se on olemassa koko ajan. Olet ehkä kuullut jonkun sanovan “se nyt vain kuulee, mitä haluaa kuulla” tai “se nyt näkee, mitä haluaa nähdä”. Itse asiassa me kaikki toimimme niin. Suodatamme kuulemaamme puhetta oman persoonamme, aivojemme suodattimien ja menneisyytemme avulla, jolloin sen merkitys muuttuu. On tärkeää, että ymmärrät tämän, sillä siten ymmärrät, että mikään, mitä koet, ei ole totta vaan tulkintaa. Todellisuuden tulkintoja on yhtä paljon kuin on ihmisiä. Kuka siis on oikeassa? Kukaan ei ole oikeassa tai kaikki ovat oikeassa. Se riippuu siitä, miten asian haluaa ajatella.

Luennoillani pyydänkin usein ihmisiä ajattelemaan esimerkiksi koiraa. Kun kysyn, että millainen koira on, niin vastaukset ovat hyvin moninaisia. Jonkun mielestä koira on iso ja musta. Toisen mielestä koira on valkoinen ja pieni. Kolmannen mielestä koira on pitkäkarvainen ja ruskea. Jälleen voimme kysyä, että kuka on oikeassa?

Kun ymmärrät nämä prosessit, joita aivosi tekevät, Sinun on paljon helpompaa suhtautua itseesi, toisiin ihmisiin ja erilaisiin ohjeisiin, joita esimerkiksi laihtumiseen on nykypäivänä saatavilla. Viiden aistikanavan kautta tullut informaatio ”suodatetaan” eli käsitellään sisäisesti (muokataan,) ja se käännetään aivoissa alkuperäistä aistimusta vastaavaksi kokemukseksi - joka ei siis ole asia itse.

Kolme asiaa, joilla aivot suodattavat todellisuutta, josta syntyy tulkintasi ovat: yleistäminen, poisjättäminen ja vääristäminen. 
  • Yleistämisellä tarkoitetaan sitä, että tiedämme vaikka varsin hyvin miten ovi avataan, mutta jos eteemme tulee sellainen ovi, jonka kahva ei toimikaan totutulla tavalla, joudumme käyttämään lisää energiaa keksiäksemme, millä muulla tavalla ovenkahvat voivat toimia. 
  • Poisjättämisellä tarkoitetaan sitä, että vaikka meillä on kyky huomioida kaikki asiat ympärillämme, aivot eivät kuitenkaan käsittele niitä tietoja, jotka se kokee epärelevanteiksi. Emme esimerkiksi huomaa kaikkia ihmisiä suuressa ryhmässä, koska aivot huomioivat ensisijaisesti vain tutut ihmiset.   
  • Vääristämisellä tarkoitetaan aivojen kognitiivista kykyä pohjata asioita menneisiin kokemuksiin, ja samaistaa uusia kokemuksia niihin. Olet esimerkiksi laihduttanut aikaisemminkin, ja epäonnistunut. Nyt väsähtämisen tai kyllästymisen hetkellä aivot ohjaavat Sinua toimimaan niin taas, koska niin olet tehnyt aina ennenkin. Vääristäminen voi näkyä myös siinä, että kerrot vaikka tämän blogitekstin sisällöstä ystävällesi, ja muokkaat kirjoittamiani aiheita itsesi kannalta sopivammaksi.
Nämä kaikki asiat vaikuttavat siihen, miten koemme asiat. Mitä paremmin erotamme muokkautuneet kokemukset ja aidon faktan toisistaan, sitä taitavammin johdamme itseämme.


AIVOJEN SUBMODALITEETIT ELI MIELIKUVAT

Aivoissamme syntyy mielikuvia asioista ja tapahtumista, kun opimme uutta. Nämä mielikuvat ovat ominaisuuksia, jotka annamme omassa päässämme kaikille asioille, tapahtumille ja ihmisille. Mielikuvieni sijainti, koko ja äänet vaikuttavat kokemukseemme eli siihen, minkä koemme totuutena. On hyvä muistaa, että mikään kokemus ei ole oikein tai väärin. Eikä ole tarkoitus etsiä totuuksia, vaan tutkia kokemuksia. Sinun kokemuksesi luovat käyttäytymisesi, tunteesi ja kokemuksesi, joka ei ole todellisuus itse. Mitä enemmän havainnoit ja tarkkailet sitä, miten mieli samaistuu mielikuviin, ajatuksiin ja tunteisiin, sitä enemmän vapaudut niiden vallasta. Ainoa tapa hahmottaa ympäristöä on aistiminen viiden aistimme avulla. Mieli on se, joka nimeää ja luokittelee sekä tulkitsee aistimuksia. Puhdas aistimus on kuitenkin vain aistimus. Mielesi luokittelemien aistimusten avulla luot itsellesi omaa totuuttasi, Sinun todellisuuttasi maailmasta. Kokeile nyt rauhassa, mahdollisesti silmät kiinni, seuraavaa harjoitusta, jossa muutat mielikuvaasi omasta herkkuruoastasi.


HERKKUHIMON POISTAMINEN mielikuvan muuttamisen avulla
    • Laita silmäsi kiinni ja kuvittele lempiruokasi ja havainnoi, millainen mielikuva sinulle tulee siitä.
    • Näetkö ruoan edessäsi kuin lautasella tai näet jonkun tietyn pakkausmerkin tai jotain muuta.
    • Voit ehkä jopa tuntea ruoan tuoksun ja maun suussasi.
    • Huomaa myös, minkä kokoinen mielikuvasi on? 
    • Onko mielikuvassasi selkeät värit?
    • Kun katsot tätä kuvaa, sinun alkaa ehkä tehdä mieli kyseistä ruokaa?
  • Kokeile tehdä mielessäsi kuvaan seuraavat muutokset:
    • Muuta kuva mustavalkoiseksi.
    • Muuta kuva postimerkin kokoiseksi.
    • Työnnä kuva kaukaisuuteen niin, että näet siitä enää pienen pisteen.
    • Lisää kuvaan oksennuksen hajua.
    • Voit vielä ajatella ”hyyyyiiii”

Huomasitko, miten kokemuksesi ruuasta muuttui? Pelkän mielikuvituksen avulla. Se ei luultavasti ollut enää yhtä puoleensavetävä, vaan se muuttui neutraaliksi, jopa vastenmieliseksi.


Mielikuvat ja ajatukset tulevat siis sattumanvaraisesti eikä niitä kuulu uskoa. Me voimme valita suhtautumisemme kuhunkin ruokaan, niin kuin muihinkin asioihin elämässä, kun ensin tiedostamme ne. Pystyt koska tahansa muuttamaan suhtautumista mihin tahansa ruokaan vain muuttamalla mielikuvaasi siitä. Yksinkertaisimmat asiat toimivat nopeimmin ja helpoimmin. Kun harjoittelet, opit muuttamaan mielikuvasi ja suhtautumisesi jopa silmät auki. Painonpudotuksen kannalta tämä on yksi merkittävimmistä taidoista henkisen valmennuksen puolelta.


Tämän jälkeen on tietysti hyvä miettiä, mihin keskityt sen sijaan. Ei ole tarvetta jäädä pitkäksi ajaksi oksennuksen hajun pauloihin. Voisitko luoda itsellesi mielikuvan esimerkiksi herkullisesta ja raikkaasta porkkanasta tai ihanasta viileästä vesilasillisesta?

Kuten jo aikaisemmissa blogiteksteissäni olen kirjoittanut; koska sinun aivosi ovat sinun aivosi, sinä pystyt muuttamaan aivojesi sisältöä ja päättämään niiden sisällöstä. Jokaisella ajatuksella on rakenne ja submodaliteetit ovat näitä ajatuksen rakenteita. Onnellisuutesi on kiinni ajatuksiesi rakenteesta, annoit sen sitten vaikuttaa tai et. Vain mielikuvat ja ajattelu voivat tuottaa epämukavia tunteita. Ajattelua tapahtuu jatkossakin, sinun ei tarvitse vain uskoa sitä. Muista ettei ole olemassa ongelmia. Vain ajattelu ja siihen samaistuminen voi tuottaa ongelmia.

Mikäli olet ajatellut pudottaa terveellisesti painoasi, ja olet kiinnostunut myös henkisen hyvinvointisi lisäämisestä, suosittelen Sinulle yhä verkkokurssiamme:



Tutustu kurssiin lisää osoitteessa:
http://www.pro-energy.fi/13

Ja Pirkanmaalaisille tiedoksi, että uudet Energiaa! -painonpudotuskurssit (live-kurssit) ovat alkamassa tammikuussa Nokialla!

Toivon Sinulle oikein ihanaa joulun aikaa!

Kiitos, että luit kirjoitukseni.

Pauliina Avola
Pro-Energy
Valmennustalo Valo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti