maanantai 1. kesäkuuta 2015

Ajatuksia parisuhteesta

Parisuhde, kahden ihmisen välinen suhde, lisääntymisen tarpeesta lähtevä pariutuminen. Miten ikinä parisuhdetta halutaankaan kuvailla, se on yksi ihmisen perustarpeisiin, turvallisuuden tunteeseen liittyvä osa. Parisuhde aiheuttaa meille onnea, iloa, huumoria - ärsyyntymistä, vihaa ja pettymyksiä. Parisuhde on tärkeä elementti elämässämme.

Itse olen ollut parisuhteessa aviomieheni kanssa reilut 15 vuotta. Koen olevani etuoikeutettu, koska juuri minä olen löytänyt elämäni rakkauden. Onko aidon rakkauden löytyminen sattuman varassa, feromonien yhteensopivuutta vai lujaa työtä? Siihen en osaa vastata, mutta uskon, että omilla valinnoilla tähänKIN asiaan voi vaikuttaa aika paljon. 

Onko elämämme sitten pelkkää ruusuilla tanssimista? Ehkä ei. Joku voisi sanoa, että lähtökohtaisesti olemme kuuluneet ns. eroajien riskiryhmään. Olemme teinivanhempia (joiden liiton ei tietenkään odotettu kestävän), olemme yrittäjiä (joiden liitot yleensä tietenkin kariutuvat työmäärän alle) ja olemme kolmen lapsen vanhempia (joiden liitot kaatuvat ruuhkavuosiin ja valvottuihin öihin). On totta, että meilläkin on aina välillä vaikeampia aikoja ja kukaan ei tiedä, mitä huominen tuo, mutta uskoakseni liitossamme on muutamia elementtejä, mitkä vievät parisuhdettamme koko ajan syvemmäksi ja syvemmäksi. Olemme aina olleet syvästi rakastuneita toisiimme, mutta mitä enemmän yhteisiä vuosia tulee lisää, sitä syvemmäksi koen rakkautemme käyvän. Nyt olenkin päättänyt tehdä "vinkkilistan" - listan siitä, miten minun mielestäni parisuhteisiin on mahdollista saada lisää syvyyttä ja rakkauta.



1)      Sano joka päivä puolisollesi jotain hyvää. Kehu puolisosi ulkonäköä, onnistumista töissä tai iloista ilmettä. Kannustamisella on uskomattoman parantava vaikutus parisuhteessa.
2)      Kiitä puolisoasi päivittäin. Kiitä kaupassa käymisestä, siivoamisesta, ruoasta tai ansaitsemisesta. Huomaa, mitä puolisosi on yhteisen kotinne eteen tehnyt ja kiitä siitä.
3)      Älä nalkuta/valita/riitele sellaisista asioista, joilla ei ole mitään merkitystä enää kuukauden kuluttua. Joskus toisen pienetkin epäkohdat saattavat ärsyttää, ja niistä tekisi mieli sanoa topakastikin toiselle. Älä kuitenkaan tee sitä. Valita puolisollesi vain sellaisista asioista hänen toiminnassaan, joilla on Sinulle aidosti merkitystä.
4)      Älä yritä muuttaa toista ihmistä. Opi tuntemaan puolisosi ja ennen kaikkea opi hyväksymään hänet sellaisena kuin hän on. Mikäli Sinua ärsyttää jokin ominaisuus puolisossasi, opettele itse suhtautumaan siihen toisin. Muuta omaa asennettasi, siten Sinulla on paljon helpompaa.
5)      Jos katsotte yhdessä televisiosta esimerkiksi elokuvaa. Tee nämä kaksi asiaa:
a.       Joka kerta, kun elokuvassa suudellaan – suutele puolisoasi.
b.      Joka kerta, kun mainoskatko tulee – suutele ja halaa puolisoasi.
6)      Rakastele puolisosi kanssa mahdollisimman paljon. Erilaiset elämäntilanteet tuottavat haasteita yhteiselle seksielämälle, mutta päätä haluta harrastaa seksiä niin usein kuin se on mahdollista ja teidän suhteellenne sopivaa. Aina ei tarvitse huvittaa. Seksi on kuitenkin erittäin tärkeä osa yhteyttä kahden ihmisen välillä.
7)      Flirttaile ja keimaile puolisollesi. Usko olevasi kaunein / komein ihminen maailmassa, kun viettelet puolisoasi. Vaihda merkityksellisiä katseita, hymyile ja naura, vilauta ”vahingossa”, lähetä tuhmia tekstiviestejä tai kosketa ohimennen. Ole itsevarma, ja muista – puolisosi on valinnut juuri Sinut!
8)      Älä flirttaile muille. Älä anna ajatuksen: ”Pieni flirttailu on elämän suola – eikä haittaa mitään” huijata itseäsi. Sillä se haittaa. Mikäli tuot ajatuksissasi jatkuvasti kolmansia osapuolia suhteeseenne, ne saattavat ihan kuin vahingossa tulla myös todellisuudeksi. Aluksi flirttailu voi nostaa egosi itsetuntoa, mutta loppujen lopuksi siitä ei yleensä seuraa mitään hyvää parisuhteellesi tai Sinulle. Huomion hakeminen oman suhteen ulkopuolelta on egon perverssi tarve, joka todellisuudessa vie Sinua jatkuvasti kauemmas hyvinvoinnista ja onnellisesta parisuhteesta.
9)      Huolehdi siisteydestä ja puhtaudesta. Pitkissä suhteissa ulkonäkö menettää merkityksen ainakin silloin, kun parisuhde voi hyvin. Todennäköisesti puolisollesi olet kaunis / komea, vaikka olisit muutamia kiloja lihonut, kaljuuntunut tai ryppyinen. Kehon muutokset ovat väistämättömiä, ja jos yhteen on menty jo alle kaksikymppisenä, niin eipä sitä kenenkään keho sellaisena kovinkaan pitkään säily. Älä siis ota turhia ulkonäköpaineita, mutta muista pitää itsestäsi kuitenkin huolta. Muista peseytyä puolisoasi varten, muista huolehtia karvoituksen siisteydestä, muista tuoksua hyvältä.
10)   Valitse rakastaa – joka päivä. Pitkissä suhteissa rakkaus ei tunnu enää samalta kuin teinivuosien hormonimyrskyissä. Tärkeämpää kuin huimat rakastumisen ja ihastumisen tunteet on halu rakastaa puolisoa joka päivä. Ihastumisen hakeminen on jälleen osoitus epäterveestä ja kehittymättömästä egosta, ja silloin Sinun kannattaa panostaa muiden sijaan oman itsesi hyvinvointiin. Jos valitset rakastaa puolisoasi joka päivä, ihastumisen ja rakastumisen aallot vyöryvät ylitsesi silloin tällöin kuin itsestään. Se on aitoa, puhdasta ja kaunista. Valitse rakkaus. Valitse ihailla puolisoasi. Anna rakkauden tuntua päivittäin sydämessäsi. Ja silloin kun tunnet rakkauden, sano se ääneen.


Kiitos, että luit taas kirjoitukseni. Rakkautta Sinunkin päiviisi!

Pauliina Avola


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti