keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Painonpudotus on päästä kiinni OSA 1

Kuten jo ensimmäisessä blogitekstissäni siteerasin monia terveellisestä elämästä ja painonpudotuksesta kirjoittavia bloggareita ja asiantuntijoita siitä, että usein näiden aiheiden tiimoilla kyllä todetaan, että kaikki lähtee päästä ja omista ajatusmalleista. Ja näitä omia ajatusmalleja tulisi muuttaa, jotta painonpudotus ja muu "terveellistyminen" olisi helpompaa ja pysyvästi mahdollista. Kuitenkin varsin usein ohjeistukset keskittyvät vain fyysisiin muutoksiin, uusiin ruokavalioihin ja hittiliikuntalajien esittelyyn. Jos painonpudostus on kerran päästä kiinni, niin miksi näin sitten on? Tässä tekstissä selvennän sitä, että MIKSI näin on. Tulevissa teksteissäni käsittelen enemmän sitä, MITEN näiden ajatusmallien kanssa toimitaan.


Tiettyjen psykologisten suuntausten mukaisesti ihminen toimii kognitiivisesti. Tämä taas tarkoittaa sitä, että aina ensin tulee ajatus. Ajatusta seuraa aina tunne, ja tunnetta seuraa joko toimintaa tai uusi ajatus. Merkittävää on siis se, mitä AJATTELEMME, koska mitään tunteita tai toimintaa ei ole ilman niitä. 

Painonpudotuksen kannalta meidän ajatuksemme ovat erittäin merkittävässä roolissa, koska ne ohjaavat TUNTEITAMME, joilla on suuri merkitys sen kannalta, kuinka innostuneita me olemme painonpudotuksestamme. Nämä yhdessä taas vaikuttavat toimintaamme, joka siis auttamattomasti tulee muuttaa, jotta ihminen voi laihtua. 

Toimintamallimme siis on: Ajatus – tunne – toiminta => lopputulos => elämä

Einstain onkin sanonut: ”Tekemällä sitä, mitä olet ennenkin tehnyt, saat sitä, mitä olet ennenkin saanut.” Jos siis haluat elämääsi muutosta, niin NYT on aika MUUTTAA jotain ajatuksissasi, tunteissasi ja toiminnassasi.

HARJOITUS:
Voit kokeilla tätä niin, että ajattelet jotain ikävää, surullista tai kamalaa tapahtumaa elämässäsi. Huomioi myös ne tunteet, joita tämän ajatteleminen Sinussa herättää. Kun olet saanut selkeän mielikuvan tästä tapahtumasta, ja tunnet tunteet, joita se Sinussa herättää, voit kuvitella millaista toimintaa tästä aiheutuu? Toiminta ei yleensä ole kovinkaan innostunutta, saatat jopa lamaantua tai lähteä lohduttavaan käyttäytymiseen, johon olet tottunut. 

Erityisen tärkeää siis painonpudotuksen kannalta on se, millaisia tunteita viljelet ajatuksillasi itsellesi, koska niillä on ratkaiseva merkitys toiminnan laadun kannalta.

Kokeile nyt myös toisinpäin tätä harjoitusta. Ajattele jotain ihanaa tapahtumaa elämässäsi. Jotain, mitä pidät elämäsi kohokohtana tai parhaana päivänä elämässäsi. Tunnustele nyt millaisia tunteita tästä syntyy? Todennäköisesti tunnet iloa, innostusta, luottamusta, uskoa, toivoa tai jotain muuta "positiiviseksi" mieltämääsi tunnetta. Kuvittele nyt, millaista toimintaa tästä tunnetilasta syntyy? Tällaisista tunnetiloista syntyy yleensä varsin aktiivista toimintaa, joka vie meitä melkein itsestään ja varsin helposti kohti tavoitettamme. 

Tärkeää on kuitenkin huomata se, että nimen omaan AJATUKSILLA on suurin merkitys, koska ne johtavat tunteisiin, ja tunteet taas toimintaan.

Tavoitteiden kannalta tämä pyhä kolminaisuus tulisi olla kunnossa, koska pelkkä ajatus ei vie mihinkään. Pelkkä ajatus ja tunne ei vielä sekään laihduta. Ajatus, tunne ja toiminta - kaikki yhdessä, niin alkaa tapahtumaan uusia asioita kuin ihmeen kaupalla. 

Painonpudotuksessa tällaisen kognitiivisen ketjun esimerkki voisi olla: AJATUS – ”minulla on lupa hoikistua” + hyvä TUNNE (luottamus, toivo) – uusi AJATUS ” jes nyt lähtee!” + uusi TUNNE (innostus, inspiraatio) + TOIMINTAA – oikeanlaista ruokailua ja liikuntaa 

→ uusi AJATUS – ”tämähän sujuu” + uusi TUNNE jne...

Tässä on siis esimerkki myönteisestä kognitiivisen käyttäytymiskolmion toiminnasta. Voit varmasti kuvitella, millaisen kierteen saa aikaan myös negatiivisilla ajatuksilla itsestään, tavoitteistaan ja laihtumisesta. 

Omista ajatuksista siis kannattaa tulla erittäin tietoiseksi. Ja ajatusten laatua voi tutkia niiden aiheuttamien tunteiden mukaan. Ja muista, että VAIN SINÄ päätät SINUN aivojesi sisällön. Sinä olet AINOA, joka voi määrätä sen, mitä päässäsi liikkuu. Tässä onkin usein niin suuri vastuu, että jätämme ajatuksemme, tunteemme ja toimintamme mielummin sattuman varaan, ja annamme vastuun muille. Kyllähän minä muuten, mutta kun nuo muut...

Valitse siis itsellesi Sinua eteenpäin vieviä ajatuksia. Niillä ohjaat tunteitasi, jotka taas auttavat Sinua tuottamaan sellaista toimintaa, joka on Sinulle hyväksi.

Toivon Sinulle kaikkea hyvää!

Valovoimaisin terveisin

Pauliina Avola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti